NEDERLANDS ENGLISH FRANCAIS DEUTSCH

De DUITSE SPITZ

 

Tekst : Erna Van Bavel & Marie-Josée Vanhaelen
Copyright Deutscher Spitz Club of Belgium (DSCB)

 

 

Wat is dit wel voor een ras ...

 

... zullen jullie zich wel afvragen. Maar als we jullie vertellen dat dit ras in België, en vooral in Nederland beter bekend is onder de benaming ‘keeshond' of ‘loulou', zal er waarschijnlijk wel bij velen een lichtje opgaan.

Een bijzondere verschijning

 

De kees is een vrolijke, extraverte, temperamentvolle en enorm aanhankelijke hond die behoort tot de rasgroep 5 : ‘Spitzen en oertypes'. Dat wil zeggen dat hij ook de uiterlijke kenmerken van deze rasgroep bezit : spitse, rechtop gedragen oortjes, een spitse snuit en een hoog over de rug gedragen staart. De kees is ook nog steeds een heel natuurlijke hond waar door de tijden heen weinig aan veranderd is. Maar een kees is meer dan dat : met zijn prachtige uitstaande vacht, zijn compacte, vierkante bouw, zijn rijkelijk behaarde kraag, zijn pluimige staart, zijn donkere, stoutmoedige blik en zijn vloeiend en verend gangwerk, is hij de trots van elke eigenaar. Een kees is dus een zeer opvallende verschijning met veel uitstraling.

 

Vijf variëteiten en een heel gamma kleuren

 

Bij onze Duitse Spitz of kees vindt elkeen zijn gading wel. Zowat alle maten en kleuren zijn voorhanden. Voor alle duidelijkheid zetten we hier de 5 variëteiten (maten) eens op een rijtje, mét de kleuren waarin zij voorkomen.

1) Wolfspitz / Keeshond (van 43 cm tot 55 cm schofthoogte)

De Wolfspitz (die in de Engelstalige landen, zoals Groot-Brittannië, Amerika, Canada, Australië, enz ... kortweg      'Keeshond' wordt genoemd), is de grootste van onze Duitse Spitzen. Met zijn prachtige wolfsgrauwe (dit is     zilvergrijs met zwarte haarpunten) vacht  en zijn mooi getekend 'brilletje' maakt hij best een heel imposante indruk.

2) Grote Spitz (van 42 cm tot 50 cm schofthoogte)

De kleurslagen waarin de Grote Spitz voortkomt, zijn gelijkmatig éénkleurig wit, éénkleurig zwart of éénkleurig      bruin, al zullen de meeste kezenliefhebbers zich de tijd niet kunnen herinneren toen er nog Bruine Grote Spitzen te zien waren. Ook voor de Grote Witte Spitz en vooral voor de Grote Zwarte Spitz is het 5 vóór 12. Maar een handvol liefhebbers van deze variëteit uit Duitsland, Nederland en België, heeft, in samenwerking met de rasvereniging, de handen uit de mouwen gestoken om te ijveren voor het behoud van deze mooie kezenvariëteit.

3) Middenslag Spitz (van 30 cm tot 38 cm schofthoogte)

Bij de Middenslag Spitz vinden we nog méér kleuren : wit, zwart, bruin, oranje, wolfsgrauw en anderskleurig.      Onder ‘anderskleurig' vallen verschillende kleurschakeringen zoals : crème, crème-sable, oranje-sable, black & tan en bont. De witte variëteit, de 'loulou', is hiervan zeker de meest gekende, terwijl de andere kleurslagen, vooral de zuivere kleuren zwart en oranje, steeds zeldzamer worden.

4) Kleine Spitz ( van 23 cm tot 29 cm schofthoogte)

De voorkomende kleuren bij de Kleine Spitz zijn identiek dezelfde als deze bij de Middenslag Spitzen : wit, zwart, bruin, oranje, wolfsgrauw en anderskleurig. De Kleine Spitzen zijn blijkbaar beter gekend bij de mensen en komen dan ook méér voor, voornamelijk dan in de kleuren oranje en wit. Zowel bij de Middenslag Spitz als bij de Kleine Spitz is het de bedoeling dat de zuivere kleuren (oranje, wit en zwart) behouden blijven.

5) Dwergspitz / Pomeranian ( van 18 cm tot 22 cm schofthoogte)

Bij onze Dwergkees mogen alle kleuren door mekaar gefokt worden, aangezien er voor alle kleurschakeringen van de Dwergjes samen maar één kampioenstitel (CAC) wordt gegeven aan de beste reu en één aan de beste teef op de hondententoonstellingen. Toch trachten sommige fokkers ook hier soms de zuivere kleuren aan te houden, wat zeker geen slechte zaak is, aangezien deze kleuren anders later misschien volledig zouden verloren gaan bij de Dwergjes.

 

Even aandacht voor de minder gekende variëteiten van de Duitse Spitz

 

Terwijl de grootste variëteit, de Wolfspitz, en de allerkleinste onder de keeshonden, de Dwergspitz, ongetwijfeld de meeste populariteit genieten, zijn er nog drie andere variëteiten die niet zo gekend zijn. We hebben de Kleine Keeshond. Hij komt nog tamelijk veel voor, maar mensen die niet zo vertrouwd zijn met het ras denken vaak dat ze met een Dwergkeeshond (Pomeranian) te maken hebben. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de verschillen in de maat zo klein zijn : de grootste Dwergkees mag 22 cm meten, terwijl de kleinste Kleine Kees 23 cm meet. Dit centimetertje verschil is door de overvloedige vacht zelfs niet onmiddellijk te zien, zodat ook de keurmeesters soms naar de meetlat grijpen.

 

De twee andere variëteiten, met name de Middenslag en de Grote Keeshond, zijn twee variëteiten die minder bekend zijn, gewoon omdat ze bijna niet meer voorkomen.

 

Eén uitzondering: de witte Middenslag Keesjes tref je nog wel eens aan, maar hier moeten we wel aan toevoegen dat het meestal hondjes zonder stamboom zijn. Hun raszuiverheid is dus niet bewezen, en zij worden daardoor zelden of nooit gebruikt om de fokbasis van de Witte Middenslagen met stamboom te vergroten. Naast een klein aantal Witte Middenslag Keesjes met stamboom, bestaat er dus nog een groter aantal, zonder stamboom.

 

Erger is het gesteld met al de andere kleuren van de Middenslag Keesjes. Zij komen nog maar zelden voor. De oranje, bruine, zwarte en grijze Middenslagen zijn zo zeldzaam, dat je van een uitstervende variëteit mag spreken. Met veel geluk kan je af en toe nog wel eens zo'n exemplaar aantreffen op een grote show.

 

 

 

Zo is het ook met de Grote Keeshond gesteld : als men bij de Grote Witte Kees van een zeldzaamheid spreekt, wordt de  zwarte variëteit zelfs bijna niet meer vernoemd. Een klein aantal Grote Witte Kezen vind je in Nederland en Duitsland, en enkele exemplaren in Zwitserland, Oostenrijk, Tjechië en jawel.... België. De Grote Zwarte Spitz is werkelijk de “underdog” onder de keeshonden. Nog enkele exemplaren zijn te bewonderen in Duitsland en Tjechië, in andere landen komt hij niet meer voor. En de Grote Bruine Kees wordt nog wel vernoemd als bestaande kleurslag onder de Grote Keeshonden, maar het is vandaag onduidelijk of deze variëteit nog wel bestaat...

 

In Duitsland heeft men dit jaar, terecht, de Middenslag Spitz en de Grote Spitz uitgeroepen als “Uitstervende hondenrassen”. Ook het gerenommeerd hondentijdschrift “Woef”wijdde in het aprilnummer van dit jaar een artikel aan de Grote Keeshond met als belangrijke mededeling de kritieke toestand van dit ras. In Duitsland, Nederland en België verschijnen regelmatig in de kranten en weekbladen artikels die dit probleem aankaarten. Allemaal het werk van bezorgde eigenaars, rasclubs en fokkers die dit probleem zoveel mogelijk kenbaar willen maken en zo de mensen willen stimuleren om bij aanschaf van een hond ook eens een Middenslag of Grote Keeshond in overweging te nemen...Alleen zij weten immers hoezeer het de moeite waard is om deze mooie, lieve en aanhankelijke honden een kans op overleven te geven...

 

 

 

Wil je informatie? De rasclub van België, de “Deutscher Spitz Club of Belgium”, kortweg DSCB, wil jullie daar heel graag mee helpen. Neem contact op met de voorzitster, Mevr. Marie-Josée Vanhaelen  Tel. 0032 15 62.38.19.

 

Pagina 2

Alle foto's & teksten © van 't Kezenhoeveke
!!! Door met het pijltje op de foto's te gaan staan, zie je een korte uitleg !!!